Miért van szükség a számítógépben memóriára.

A számítógép memóriája nagymértékben felelős a PC sebességéért. A gyorsaság azonban elsősorban a memória ( RAM azaz Random Acces Memory magyarul Véletlen elérésű memória) mennyiségén múlik. Ennek oka, hogy a számítógép működése közben, minden elindított programot, ide tartozik az Operációs rendszer (OS azaz Operating System) is, minden alkalmazást vagy megnyitott dokumentumot az elsőtől az utolsó “bit“-ig a merevlemezről (HDD, Hard Disk Drive ) a memóriába tölt be, és azok innen működnek.

A memória ugyanis sokkal gyorsabban képes adatokkal kiszolgálni a processzort (CPU Central Processing Unit magyarul a Központi feldolgozó egységet) mintha az közvetlenül a merevlemeztől kapná az adatokat. A gyors processzort gyakorlatilag folyamatos várakozásra kényszerítené a lassú merevlemez.

A memória hibák inkább a váratlan program hibákért, lefagyásokért, extrém esetben a  A kék halálnak vagy kék képernyőnek (BSoD, Blue Screen of Death) nevezett eseményekért felelősek.

A legjobb ingyenes Számítógép Memória (RAM) tesztelő programok.

A memória tesztelő szoftverek, melyet gyakran neveznek RAM (Random Acces Memory) teszt szoftvereknek, olyan programok, amelyek részletes vizsgálatokat végeznek a számítógép memória rendszerén és moduljain.

A számítógépbe telepített memória nagyon érzékeny hardver. Akár az újonnan vásárolt RAM modulokat is célszerű hibaellenőrzésnek alávetni. Ha pedig úgy gondolod, hogy a meglévő memóriával van probléma, szintén egy alapos teszt deríthet fényt a valódi problémára.

Az összes itt bemutatott memória tesztelő program az utolsó kivételével (de itt is csak az indításhoz szükséges a Windows) az operációs rendszer betöltődése nélkül futtatható. Ami azt jelenti, hogy a program minden esetben működni fog, nem számít, hogy Windows (10, 8, 7, Vista, XP, stb), Linux, vagy bármilyen más operációs rendszert használsz.

Fontos: Ha a memória teszt sikertelen, azonnal cseréld ki a memóriát. A memória modul nem javítható, ki kell cserélni, ha nem megfelelően működik.

1. Memtest86

Nagyításhoz kattints a képre.

Memtest86 egy ingyenes is használható, önálló, és rendkívül könnyen kezelhető memória tesztelő szoftver. Ha szeretnél kipróbálni egy memória teszt programot, a Memtest86 programot ne hagyd ki.

Egyszerűen töltsd le az ISO image fájlt Memtest86 honlapján, és írd ki egy lemezre vagy az USB (Universal Serial Port)-hez készült fájlt és készítsd el vele az USB változatot. Ezt követően, csak indítsd el a számítógépet a lemezről vagy az USB-meghajtóról, és már indulhat is a tesztelés.

A PassMark értékesíti is Program Pro verzióját, CD lemezen illetve USB meghajtón és a Site azaz letölthető verzióját is, de a mi céljainkra tökéletesen megfelel, az ingyenesen letölthető változat. Az ingyenes FREE verziót a legkülönbözőbb változatban tudod letölteni.

Külön van BIOS-hoz azaz (Basic Input Output System magyarul Alap bemeneti kimeneti rendszer)
És van az újabb UEFI-hoz (Universal Extensible Firmware Interface magyarul Univerzális bővíthető alapszoftver felület)

A két típuson belül külön van a Windows és külön a Linux és Macintosh Operációs rendszerekhez.

Az operációs rendszeren belül még külön tudod letölteni a CD kép fájlt (ISO) valamint az USB-hez és a nagyon régi ma már talán nem is használt Floppy meghajtóhoz készült fájlt.

.

A memtest86 programot innen töltheted le: http://www.memtest86.com/download.htm

2. Windows Memory Diagnostic

A Windows Memory Diagnostic a Microsoft által készített ingyenes memória tesztprogram. Nagyon hasonlít a többi RAM teszt programokhoz Windows Memory Diagnostic kiterjedt vizsgálatok sorozatát hajtja végre annak megállapítására, hogy a számítógép memóriájában van-e hiba és az milyen.

Nagyításhoz kattints a képre.

Csak töltsd le a telepítő programot, majd kövessd az utasításokat, ezzel hozz létre egy bootolható floppy lemezt vagy az ISO képet írd ki egy CD lemezre vagy készíts egy indítható USB meghajtót

Indítsd el bármelyiket, a Windows Memory Diagnostic automatikusan tesztelni fogja a memóriát. A tesztet mindaddig ismétli a program, amig le nem állítod, vagy újra nem indítod a számítógépet. Természetesen az újraindítás előtt távolítsd el a Floppy lemezt vagy CD-t USB meghajtót, attól függően, hogy melyiket használod a teszteléshez

Ha az első tesztek nem találnak hibát, valószínűleg a RAM modu(ok) jó.

Windows Memory Diagnostic program ingyenes letöltéséhez: Kattints ide

Fontos: Nincs szükség, a Windowsra (vagy bármilyen más operációs rendszerre) a Windows Memory Diagnostic futtatásához. Az ISO ép fájl lemezre írásához vagy USB-eszköz elkészítéséhez azonban szükséged lesz egy működő PC-re és operációs rendszerre.

3. Memtest86 +

Nagyításhoz kattints a képre.

Memtest86+ egy módosított, és feltehetőleg több frissítésen átesett, változata az eredeti Memtest86, fent elsőként bemutatott memória teszt programnak. Memtest86+ is teljesen ingyenes.

Azt javaslom végezz el egy memória tesztet a Memtest86+ programmal, ha bármilyen problémába ütközöl a Memtest86 memória teszt során. Vagy ha a Memtest86 valamilyen memória hibát jelez, és szeretnél egy igazán jó második tesztet.

Memtest86+ szintén elérhető ISO formátumban lemezre íráshoz vagy USB meghajtóhoz.

Innen tudod letölteni: http://www.memtest.org/

Így elsőre furcsának tűnhet miért a 3. a sorban a Memtest86+. Mivel ez a program nagyon hasonló a Memtest86-hoz ezért, ha egy alapos memória tesztet szeretnél végezni javaslom, hogy elsőként használd a Memtest86-ot vagy a Memtest86+-t, majd ellenőrizd a modulokat a Windows Memory Diagnostic programmal

Hasonlóan a Memtest86-hoz, most is szükséged lesz egy működő operációs rendszerre, ez lehet a Windows, Mac vagy Linux, hogy elkészítsd a rendszerindító lemezt vagy USB meghajtót, természetesen erre megfelel egy másik számítógép is, ha a tesztelésre kiválasztott gép nem tartalmazna operációs rendszert.

 

4. A Windows beépített memória tesztelője.

Elsőként a Windows Vista telepítő lemeze tartalmazott memória tesztelőprogramot, akkor még csak a lemezről volt elérhető a teszt lehetősége. a Windows 7-től kezdődően már a Windowson belülről is elérhető a teszt program. Ez a lehetőség természetesen megmaradt a Windows 8 és 10 rendszerben is.

Nagyításhoz kattints a képre.

A Start menü gyors keresőjébe kezd el begépelni, hogy: memó (angol Windows esetén Azt, hogy : memory)

A megjelenő találatok közül indítsd el a Windows memóriadiagnosztika (angolban Windows Memory Diagnostic) programot.

A megjelenő ablakban válaszd a Újraindítás most és problémák keresése (angolban Restart now and check for problems) lehetőséget. Mielőtt kattintanál a folyamatban lévő munkáidat mentsd el, és zárj be minden programot  Kattintás után újraindul a Windows és újraindítás után megkezdi a memória tesztelését.

 

Nagyításhoz kattints a képre.

Ha a Problémák keresése a következő újraindításkor (angol windowsban Check for problems the next reboot ) opcióra kattintasz, akkor nem fog újra indulni a Windows, a memóriaellenőrizés a következő rendszerindításkor fog lefutni. Erről egy üzenettel is tájékoztat a Windows mely szerint “A memóriateszt ütemezése sikeresen megtörtént.” (angol Windowsban Schedule of memory test successfully) Ezt az ablakot be is zárhatod.

A számítógéped újraindulása után, vagy a következő rendszer indításkor elindul a memória teszt és a bal oldali képet fogod látni.

Nagyításhoz kattints a képre.

A tesztet az “ESC” gomblenyomásával tudod leállítani, ezután folytatódik a Windows betöltődése. Az “F1” funkció billentyű lenyomásával lehetőséged nyílik néhány beállításra. Három teszt közül választhatsz a le-fel nyíl billentyűkkel. Ezek sorban, Alapfokú, szokásos és bővített.

A “TAB” azaz tabulátor billentyű tudsz a következő beállításra lépni. Itt szintén a fel-le billentyűkkel tudod a gyorsítótár beállításait módosítani. Szintén három lehetőséged van, Alapértelmezett, Bekapcsolva, Kikapcsolva.

Végül megint csak a “TAB” billentyűvel az utolsó beállításra lépve megadhatod, hogy hányszor ellenőrizze egymás után a program a memóriákat.  0 és 99 között bármilyen számot megadhatsz, alapértelmezésben 2-es van megadva tehát egymás után kétszer fog ellenőrizni a program. Ha 0-át írsz ide akkor végtelen számú ellenőrzést fog indítani.

Ezeket a beállításokat az “F10” funkció billentyű lenyomásával érvényesítheted. A beállítások elvetése pedig az “ESC” gombbal lehetséges. Ekkor az alapértelmezett beállításokkal fog lefutni a teszt.

 

PC Gyorsítás tanfolyam
Ne használj freemail.hu, citromail.hu, vipmail.hu címet. Ezek spamszűrője miatt nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a leveleinket. Legjobb ha gmail.com címet használsz. Így biztos lehetsz benne, hogy minden leckét megkapsz.
Keresztneved:*
E-mail címed:*
E-mail címed újra:*
Az e-mail címed soha nem adjuk ki harmadik személynek, a tanfolyamról egy kattintással bármikor le iratkozhatsz.

×
PC Gyorsítás videó csomag

Jelentkezési lap, letöltéshez.
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Ide küldjük a számlát.
Posta cím:*
A megrendelés érvényesítéséhez szükséges.
Telefon szám:*
Csak eltérő számlázási név és cím esetén kell kitölteni!
Vevő neve:
Vevő cime:
A PC Gyorsítás videó csomag ára: 6.975 Ft

×
PC Gyorsítás tanfolyam

Jelentkezés a tanfolyamra
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Ide küldjük a számlát.
Posta cím:*
A megrendelés érvényesítéséhez szükséges.
Telefon szám:*
Csak eltérő számlázási név és cím esetén kell kitölteni!
Vevő neve:
Vevő cime:
A PC Gyorsítás videó csomag ára: 5.385 Ft

×
PC Gyorsítás tanfolyam

Jelentkezési lap, letöltéshez.
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Ide küldjük a számlát.
Posta cím:*
A megrendelés érvényesítéséhez szükséges.
Telefon szám:*
Csak eltérő számlázási név és cím esetén kell kitölteni!
Vevő neve:
Vevő cime:
A PC Gyorsítás videó csomag ára: 4.185 Ft

×
PC Gyorsítás tanfolyam

Jelentkezés a tanfolyamra
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Ide küldjük a számlát.
Posta cím:*
A megrendelés érvényesítéséhez szükséges.
Telefon szám:*
Csak eltérő számlázási név és cím esetén kell kitölteni!
Vevő neve:
Vevő cime:
A PC Gyorsítás videó csomag ára: 9.975 Ft

×
PC Gyorsítás tanfolyam
Ne használj freemail.hu, citromail.hu, vipmail.hu címet. Ezek spamszűrője miatt nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a leveleinket. Legjobb ha gmail.com címet használsz. Így biztos lehetsz benne, hogy minden leckét megkapsz.
Keresztneved:*
E-mail címed:*
E-mail címed újra:*
Az e-mail címed soha nem adjuk ki harmadik személynek, a tanfolyamról egy kattintással bármikor le iratkozhatsz.

×